Obiady:
Salatki:
Desery:
Polecane strony:

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille to mięso idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Roladki z piersi kurczaka z nadzieniem ziołowym, w delikatnej złocistej panierce świetnie spiszą się jako danie główne zarówno na niedzielnym obiedzie jak również podczas imieninowej kolacji.

Przygotuj

  • 4 piersi z kurczaka

  • olej do głębokiego smażenia

  • wykałaczki

 

Masło ziołowe

 

  • 60 g masła

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 1/2 łyżki natki pietruszki

  • 1/2 łyżki szczypiorku

  • 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok

  • sól i pieprz

 

Panierka

 

  • mąka,

  • bułka tarta,

  • 1 jajko

Wykonanie

Posiekaj bardzo drobno przygotowany szczypiorek i natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę, albo bardzo drobno go posiekaj. Następnie wszystkie składniki masła ziołowego włóż do miseczki i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane masło podziel na 4 części i uformuj z nich wałeczki. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki, aby się schłodziły.

Filety z kurczaka włóż pomiędzy dwa kawałki folii i rozbij je tłuczkiem do mięsa. Potem wyjmij z lodówki wałeczki masła, włóż do środka i dokładnie zwiń roladkę, zabezpieczając końce wykałaczką. Następnie roladki obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane mięso umieść na talerzyku i włóż do lodówki na około godzinę.

Rozgrzej głęboki olej do 190 st. C i delikatnie umieść w nim roladki. Smaż mięso około 8-10 minut, albo do uzyskania złotego koloru panierki. Następnie wyjmij roladki na papierowy ręcznik, to pozwoli usunąć z niego nadmierną ilość tłuszczu, która pozostała po smażeniu.

Propozycja podania

Kotlet de volaille to mięso idealne na elegancki obiad. Można go podawać z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami gotowanymi w całości z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany. Jako uzupełnienie takiego dania najlepiej sprawdzi się surówka przygotowana z warzyw sezonowych.


Wasze komentarze
Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Bądź — pierwszy!
DODAJ KOMENTARZ
Podaj imię (pseudonim):

Wpisz komentarz:

Podaj stolicę Polski:
(zabezpieczenie antybot)
Najczęściej komentowane:
mhmmm malinki, nie mogę się doczekać aż będą świeżę w sprzedaży :) czytaj cały->>
Pierogi ruskie to moje ulubione danie! czytaj cały->>
Zawsze jem bolognese z torebki ale chyba wypróbuję ten przepis:] czytaj cały->>
Uwielbiam wiosnę/lato :) dlaczego? Bo to sezon na grillowanie ! mniami - szaszłyczki czytaj cały->>
Nie lubię sałatki jarzynowej za to, że jest na każdej rodzinnej imprezie. czytaj cały->>
bardzo zdrowa jest ta sałateczka i przepyszna:) wypróbowałam ten przepis czytaj cały->>
o mamo! szarlotka z lodami jest najlepsza na świecie! czytaj cały->>
Od pierwszego razu gdy spóbowałam tej sałatki to robię ją w każdej wolnej chwili. Ten smak się nie n czytaj cały->>
Nie przepadam za tuńczykiem, ale w tej wersji to mistrzostwo! czytaj cały->>
!! $$$ te kokosanki są warte miliona dolarów $$$ ! czytaj cały->>
w życiu nie jadłem i chyba się już nie zdecyduje czytaj cały->>
Zrobilam te placki dziś swojemu ptysiowi i są przepyszne czytaj cały->>
Moja Nadia uwielbia te naleśniczki:) czytaj cały->>
Muffinki są mega wypromowane ostatnimi czasy i sprzedawane są w każdej cukierni, ale najlepsze są te czytaj cały->>
Mimo, że za oknem upał to i tak spróbuję zaraz zrobić tą gorącą czekoladkę:) czytaj cały->>
mój tato uwielbia pishingerki więc chyba mu w ten weekend zrobię niespodziankę i zrobię samodzielnie czytaj cały->>


Copyright © 2013 by marcintwardowski.pl