Obiady:
Salatki:
Desery:
Polecane strony:

Sajgonki

Sajgonki to jedna z potraw jednoznacznie kojarząca się z kuchnią azjatycką. Wiele osób twierdzi, że jest to danie praktycznie nie do zrobienia w warunkach domowych. Jak się okazuje, nie tylko można je wykonać w swojej kuchni, ale do tego są całkiem proste i mogą wprowadzić orientalny smak do codziennego jedzenia.

Przygotuj

  • ok.18 sztuk papieru ryżowego

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 5-7 dag makaronu ryżowego

  • kilka grzybków mun

  • mała puszka kiełków fasoli mung (odsączona z zalewy)

  • 1 duża marchewka (starta na tarce o małych oczkach)

  • 3 liście kapusty pekińskiej

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • mielony imbir lub kawałek startego świeżego, ostra papryka

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • olej do smażenia

Wykonanie

Grzybki mun zalej wrzątkiem i odstaw na jakieś 20 minut, potem wstaw garnek z grzybkami na ogień i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w drobne paseczki. Aby skrócić czas przygotowania można kupić gotowe, pokrojone grzyby.

Kolejnym etapem przygotowywania farszu do sajgonek jest posiekanie cebuli i podsmażenie jej. Do zeszklonej cebuli dodaj mięso. Wszystko razem smaż przez kilka minut, potem dodaj startą na tarce marchew i smaż kolejne 2 minuty. Na koniec dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i imbirem.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut pod przykryciem, następnie odcedź go i przelej zimną wodą. Pokrój w kilkucentymetrowe paski. Do makaronu dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki farszu i wbij jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.

Teraz kolej na papier ryżowy. Każdy arkusz namocz w wodzie przez ok. 2 sekundy. Następnie połóż na desce i nałóż farsz. Zawiń boki a potem zawiń wszystko w ścisły rulon, tak jak to się robi przy krokietach. Tak przygotowaną sajgonkę połóż na deskę posypaną mąką. Pamiętaj, aby nie kłaść kolejnych sajgonek blisko siebie, ponieważ mogą się posklejać.

Na patelni rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia i usmaż w nim przygotowane wcześniej sajgonki. Kiedy nabiorą złotego koloru możesz je wyjąć i położyć na papierowym ręczniki, co pozwoli odsączyć nadmiar tłuszczu.

Propozycja podania

Sajgonki najlepiej wyglądają na ładnym talerzu obiadowym. Można je delikatnie polać sosem do sajgonek lub sosem słodko-kwaśnym chili. 


Wasze komentarze
  • Dodany przez Bartosz_64
  • w życiu nie jadłem i chyba się już nie zdecyduje
DODAJ KOMENTARZ
Podaj imię (pseudonim):

Wpisz komentarz:

Podaj stolicę Polski:
(zabezpieczenie antybot)
Najczęściej komentowane:
mhmmm malinki, nie mogę się doczekać aż będą świeżę w sprzedaży :) czytaj cały->>
Pierogi ruskie to moje ulubione danie! czytaj cały->>
Zawsze jem bolognese z torebki ale chyba wypróbuję ten przepis:] czytaj cały->>
Uwielbiam wiosnę/lato :) dlaczego? Bo to sezon na grillowanie ! mniami - szaszłyczki czytaj cały->>
Nie lubię sałatki jarzynowej za to, że jest na każdej rodzinnej imprezie. czytaj cały->>
bardzo zdrowa jest ta sałateczka i przepyszna:) wypróbowałam ten przepis czytaj cały->>
o mamo! szarlotka z lodami jest najlepsza na świecie! czytaj cały->>
Od pierwszego razu gdy spóbowałam tej sałatki to robię ją w każdej wolnej chwili. Ten smak się nie n czytaj cały->>
Nie przepadam za tuńczykiem, ale w tej wersji to mistrzostwo! czytaj cały->>
!! $$$ te kokosanki są warte miliona dolarów $$$ ! czytaj cały->>
w życiu nie jadłem i chyba się już nie zdecyduje czytaj cały->>
Zrobilam te placki dziś swojemu ptysiowi i są przepyszne czytaj cały->>
Moja Nadia uwielbia te naleśniczki:) czytaj cały->>
Muffinki są mega wypromowane ostatnimi czasy i sprzedawane są w każdej cukierni, ale najlepsze są te czytaj cały->>
Mimo, że za oknem upał to i tak spróbuję zaraz zrobić tą gorącą czekoladkę:) czytaj cały->>
mój tato uwielbia pishingerki więc chyba mu w ten weekend zrobię niespodziankę i zrobię samodzielnie czytaj cały->>


Copyright © 2013 by marcintwardowski.pl